середу, 14 грудня 2016 р.

Закінчується 2016 рік, який був оголошений роком англійської мови в Україні. 




14 грудня - День англійської мови в Україні в межах року англійської мови.

Пропоную декілька цікавих фактів про англійську мову.
1. Англійська мова займає третє місце у рейтингу найпоширеніших мов світу. Перші місця почесно займають китайська та іспанська мови. Англійській же дістається бронза за 400 мільйонів носіїв цієї мови та за більш ніж 700 мільйонів людей, які вивчають її як другу мову.
2. Усім, хто колись вивчав англійську мову, чи зараз її вивчає, має бути відомо, що вона – одна з найлоканічніших мов у світі. І, якщо порівняти англійську та українську, то тексти першої будуть на 20-40 % коротшими від текстів останньої мови. До того ж найкоротше речення в англійській мові складається лише з трьох літер, наприклад «I am.» або «I do.» А якщо I am скоротити до I´m, то взагалі з двох!
3. При всій своїй лаконічності саме англійська мова зберегла у своєму лексичному арсеналі найдовше слово у світі – pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. За цими 45 літерами ховається назва хвороби дихальних шляхів при вдиханні вулканічного та іншого пилу.
4. Цікаво, що в англійській мові найчастіше зустрічається літера E, а рідше за все – Q.
5. Відкривши словник, можна переконатися, що рекордсменом по кількості значень є слово – set. Воно має 44 основних значення для дієслова, 17 основних значень для іменника, 7 основних значень для прикметника та купу додаткових значень.
6. А от що стосується етимології слів в англійській мові, то можна з упевненістю відзначити, що найстаріше слово в цій мові – town, а також слова bad, gold, та apple.
7. Слово goodbye раніше звучало як ціле речення-прощання: «God be with ye» (у перекладі зі староанглійської «Нехай Бог буде з тобою»).
8. Взагалі в англійській мові є дуже багато цікавих слів, наприклад, в слові indivisibility літера I повторюється 6 разів. А слово goddessship – єдине слово, де приголосна літера повторюється 3 рази підряд. Або от ще: rhythm – найдовше слово з однією голосною.
9. Говорячи про речення, то «The quick brown fox jumps over the lazy dog» унікальне тим, що тут зустрічаються усі літери англійського алфавіту. Можете перевірити самі)
10. А якщо хочете зламати язика, то можете спробувати прочитати найскладнішу англійську скоромовку «The sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick». Вийшло? В такому разі ви можете пишатися собою, тому що навіть носіїв мови кидає в піт від такого тексту)
11. До речі, щодо символів, то символ & колись давно був в англійському алфавіті. Зараз же він називається «ampersand» та не вважається літерою.
12. А от знаки пунктуації в англійській мові з’явилися лише в XV столітті. До речі, і до сьогодні не існує чітких правил для усіх знаків пунктуації в англійській!
13. Англійським поетам пощастило, тому що вони не можуть знайти риму тільки до 4 слів: month (місяць), orange (апельсин, помаранчевий), silver (срібло, срібний), purple (фіолетовий). Деякі поети-аматори в пошуках вдалого варіанту намагаються римувати orange з courage (мужність), porridge (каша), arrange (організувати) та іншими схожими за звучанням словами, проте, очевидно, що така рима є притягнутою за вуха.
14. Almost (майже) - найдовше слово англійської мови, в якому всі букви розташовані в алфавітному порядку.
15. Underground (метро, підземний) - єдине слово в англійській мові, яке починається і закінчується на «und».
16. Англійська мова вважається обов'язковою для всіх учнів в Китаї, починаючи з третього класу. В Америці ж, тільки 3% початкових шкіл і 4% середніх шкіл пропонують вивчення китайської мови.
Перегляньте відео!



А зараз розгадайте кросворд та перевірте, чи гарно ви знаєте країну, мову якої вивчаєте!

Немає коментарів:

Дописати коментар